Фінанси 2024-04-15T06:30:58+03:00
Українські Новини
Можна буде отримувати на 2 тис. гривень більше. За якими правилами нараховуватимуть другу пенсію

Можна буде отримувати на 2 тис. гривень більше. За якими правилами нараховуватимуть другу пенсію

Кабмін, Кабінет Міністрів України, підвищення пенсій, виплата пенсій, Кабінет Міністрів, пенсія, накопичувальні пенсії, Пенсійні виплати, підвищення пенсії
Пенсія. Фото: Pixabay
Пенсія. Фото: Pixabay
ДОПОМОГТИ УКРАЇНСЬКИМ НОВИНАМ
  • Скопійовано

Нова реформа від Кабміну дозволить в майбутньому отримувати пенсіонерам понад 2 тисяч гривень до солідарної пенсії. Але отримувати "другу пенсію" будуть нинішні 20-30 літні офіційно працевлаштовані працівники, які додатково відкладають на старість зі своєї зарплати.

Про те, як це буде відбуватися, пише видання "Обозреватель".

Так, 4 серпня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що єдиний шлях дати пенсіонерам гідну старість - це реформувати вже наявну пенсійну систему.

"Якщо ми хочемо збільшити пенсію вдвічі, то немає іншого механізму, крім введення другого накопичувального рівня державної пенсійної системи", - заявив він.

Друга пенсійна система буде існувати паралельно з першої. Гроші збиратимуть і у роботодавців, і у працівників. По 2% від зарплати з кожного. Це гроші будуть належати працівнику, а в разі його смерті їх можна буде передати у спадок.

Накопичення "на старість" будуть зберігатися у приватних пенсійних фондів і банків, які повинні будуть пройти сертифікацію. Працівник сам зможе вибрати собі такий фонд або банк. Якщо не вибрати нічого, то планується, що накопичення буде збирати Пенсійний фонд, який створить Кабінет міністрів спеціально для накопичення другої пенсії.

Приватні фонди повинні будуть збільшувати вкладені кошти, але експерти вважають, що в реальності це буде не так. Швидше за все, забрати з фонду можна буде ті ж 4%, які в нього вкладуть. І то, тільки за умови, що збирати доведеться не менше 20 років.

У Мінсоцполітики ж підрахували, що якщо збирати 35 років з зарплати в 15 тис. грн, то при виході на заслужений відпочинок на рахунку буде 400 тис. грн. Якщо припустити, що пенсіонер проживе на заслуженому відпочинку 15 років, щомісяця він зможе отримувати трохи більш як дві тисячі гривень. Крім того, до цієї суми додасться і основний розмір пенсії.

Для сучасних пенсіонерів це була б непогана добавка до пенсії.

Як повідомляли Українськi Новини, міністр соціальної політики Марина Лазебна завила, що накопичувальна пенсія буде виплачуватися додатково до солідарної і не буде зменшувати її розмір.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна прогнозує, що пенсійна накопичувальна система передбачатиме внески в розмірі 2% шляхом відповідного зменшення ставки ЄСВ (єдиного соціального внеску) і 2% внаслідок зменшення ставки ПДФО (податок на доходи фізичних осіб).

Підписуйтесь на наш telegram-канал "Українські Новини"
Стисло, оперативно та зрозуміло розповідаємо про події в Україні та світі
  • Скопійовано


Новини

ok