Політика 2019-06-15T05:57:19+03:00
Українські Новини
Головний секрет Різдва: як зустріти світле свято з миром на душі

Головний секрет Різдва: як зустріти світле свято з миром на душі

В це свято наше серце наповнюється миром і надією, щастям і радістю. Видання
В це свято наше серце наповнюється миром і надією, щастям і радістю. Видання "Сьогодні. Фото: www.13idei.ru

Улюбленим святом мільйонів людей є Різдво Христове. У всіх містах і селах чути сміх і веселощі, колядки та пісні, які інформуватимуть про Народження Сина Божого. В це свято наше серце наповнюється миром і надією, щастям і радістю. Видання "Сегодня" дізналася у протоієрея Георгія з Храму Преображення Господнього, про що варто задуматися в ці дні і чого вчить людей це подія.

Зміст свята Різдва

"Багато років тому на землі народився чоловік. Здавалося б, простий факт, але це був Той, через Якого прийшла радість спасення. Нажаль, не всі почули і побачили цю можливість. Люди обмежені в сприйнятті духовних знань про Бога і світоустрій. В силу недосконалості нашого нам відкривається тільки мала частина інформації. Є думки святих отців про те, що якби Ісус Христос не прийшов на Землю, то, можливо, планети вже й не було. Згадаймо Великий потоп, коли люди на Землі були настільки грішні, що, крім восьми врятувалися людей, не залишилося гідних. Тоді для очищення нашої планети не було іншої альтернативи, окрім як очищення водної стихією. Після чого Господь заповів, що більше не буде потопів глобальних. Але минув час, і в якийсь момент люди знову впали духовно (згадаймо аморальність і аморальність Стародавньої Греції, Риму та ін). Тоді з любові до людства і народився на Землі Боголюдина, необмежений дух втілився в обмежений людське єство. Як сказав святитель Афанасій Олександрійський, Бог став людиною, щоб людина стала Богом, - каже отець Георгій.

Ще в Старому Завіті Бог готував богообраний єврейський народ до того, що прийде Месія для порятунку людства. Євреї щороку чекали приходу Месії, але, коли Він з'явився, більшість Його так і не прийняли", - повідомив він.

Християнська мудрість

"Часто задають питання, чому Спаситель народився не в царських палатах, а в бідній, але смиренної сім'ї Марії та Йосипа. Нагадаємо, що зачаття від Духа Святого. В той час, римський імператор Август видав указ про перепис населення по всій землі. За цим указом кожен іудей повинен був прийти до того міста, звідки походив його рід. Йосип і Діва Марія походила з царського роду царя Давида, і тому вирушили з Назарету галілейського у Віфлеєм. Прибувши в місто, вони не змогли знайти місце в готелі і зупинилися на нічліг у печері, куди пастухи заганяли овець в непогожу погоду. Тут і відбулося це велика подія - Різдво Христове. Народження було безболісно по милості Божій, тому Матір Божа Сама сповила Немовля. Недалеко від цього місця пастухи пасли свої стада і не спали. Вони перші і дізналися цю радісну звістку: небо над ними освітилося яскравим світлом і явився Ангел Божий, який сповістив про народження Богонемовляти. Пастухи пішли в печеру і зраділи.

Отже, чому ж Христос прийшов у простоті і смиренняі? Адже як Бог Він міг перетворити це дійство в велику подія! Однак кожен момент Євангелія несе глибокий зміст. В нашому житті ми часто бачимо безліч прикладів самозвеличування, неправдивих обіцянок, неправедних збагаченнь. Але проходить час, і життя все ставить на свої місця, а таємне стає явним.

В Євангелії про це є чудова притча. Був бенкет, куди прийшов один гість і сів на місце більш поважного гостя, і його попросили пересісти за інший край столу. Прийшов інший гість сів на саме скромне місце, але йому сказали сісти ближче до центру столу. Сенс в тому, що багато хто часто займають не свої місця, будучи недостойними цього. Та згодом їм згори (через небесних служителів) натякають, ставлячи в різні ситуації або вселяючи через "голос совісті" (тобто глас Божий), що вони неправі у своїх вчинках перед Богом, суспільством. На жаль, більшість не чують або не хочуть чути ці попередження. Якщо людина не змінюється, його чекають багато труднощів і бід. Тому смиренність і лагідність є головною силою Христа", - розповів протоієрей Георгій.

Відкрити двері Христу

"Крім того, у Різдвяній історії ми бачимо, як святе сімейство стучалось у багато дверей, але ніхто не відкрив, і вони змушені були піти в печеру. Так і в двері нашого життя часто стукає Христос, але дуже мало хто Його чує. Тому головне для людини в житті: відкрити двері своєї душі Христу, щоб Він допоміг людині йти по шляху духовного просування. Який духовний багаж ми зберемо на землі — з таким і підемо у Вічність. У кожного свій кругообіг життя, і Господь хоче через ситуації, хвороби, інші моменти нагадати нам про нашу душу, про сенс життя. Важливо це почути, зрозуміти і змінитися.

Прикро, що зміст свята Різдва Христового вихолощується. Деякі просто святкують різдво незрозуміло кого. А бажано вникати! Задавати собі питання, що у нас змінилося за останній рік і що хочемо в собі змінити. На жаль, для багатьох важливо підтримати народну традицію, щоб на столі було 12 страв та інше (у кожній місцевості своє). Це чудово, розумні звичаї потрібні, але чому ми не йдемо далі, образно кажучи: ми стали на порозі духовного храму і не йдемо далі. Хоча якщо б ми хоч трохи пройшли всередину, то побачили б духовну красу, мудрість, радість і невичерпне джерело допомоги для нас".

"В двері нашого життя часто стукає Христос, але ми не чуємо"

Напуття Владики Павла

"Свято Різдва — час, коли ми через Євангеліє подумки поспішаємо до Вифлеєма, щоб опинитися в тих місцях, де народився Господь. Святі отці кажуть, що Святе Письмо — це слово Боже, яке звучить кожен день. Господь зі мною — якщо я з Ним розмовляю в молитві — в келії, або в дорозі, або якщо працюю, або здійснюю молитовне правило. Задаю питання Господу, і Спаситель на них відповідає через моє серце. Коли не знаєте, як правильно вчинити, просто задайте собі питання: як би вчинив Господь на твоєму місці? Різдво Христове з'єднала нас з Богом. Бог став людиною і ось уже 2017 років живе з нами.

Щоб дух, душа і тіло були пов'язані для прийняття Бога, у навечір'я Різдва Христового (6 січня) повинен бути пісну вечерю. За традицією до першої зірки прийнято дотримувати строгий піст. Тому готується найпростіше — кутя, в якій є все необхідне для підкріплення своїх сил. У кожній родині кутю готують по-різному. Тут, у Лаврі, у нас у кутю додають мед, горіхи. Також є традиція про 12 страв, які також повинні бути простими і пісними, щоб людина не відволікався на їх приготування, а присвятив цей час молитві, зміг гідно зустріти Спасителя світу. Усвідомлюючи це подія, людина виповнюється духовною радістю. Тому напередодні Різдва варто прийти в храм, щоб поміркувати над тим, який ви обрали життєвий шлях, чи приведе цей шлях вас в Царство Небесне, яке дасться тим, хто прийме у своє серце Господа нашого Ісуса Христа. Хто прийде до Господа, тих Отець Небесний нагородить, як нагородив батько свого блудного, але коханого і довгоочікуваного сина", — каже намісник Києво-Печерської лаври владика Павло.

Про ворожіння та пародії

"У наш час зберігся дивний звичай — різдвяні колядки. Ті, хто колядують, несуть людям радість про те, що народився Ісус Христос, народився Спаситель, і цьому радіє весь світ. Однак є те, від чого я хотів би застерегти. Багато хто любить поворожити на Різдво: дізнатися майбутнє, судженого, створити обряд залучення нареченого. Для одних це баловство, пустощі і розвага, для інших — серйозне заняття і надія змінити або дізнатися долю, але в будь-якому випадку це небезпечно. Є безліч прикладів, коли подібні забави (а насправді це загравання з темними силами) оберталися для людини великими труднощами, аж до вселення в нього біса. Позбутися від цього потім дуже складно, але це окрема тема для розмови.

Ще я б наполегливо відмовляв від перегляду пародій на церковнослужителів по телебаченню як у святкові дні, так і будь-які інші. Так, у церкві вистачає своїх негативів і закостенілості. Але! Повірте, всередині церковної структури є кому викривати, судити і виправляти. Виставлення церковних тим, святих особистостей в комічному світлі весело до пори до часу. Надругание над святими речами непробачно в очах Божих. З горе-пародистами може статися чудо, яке нині відоме як "Зоїне стояння". В ніч під новий 1956 рік в Куйбишеві (нині Самара) Зоя Карнухова посміялася над іконою святого Миколая, узявши її танцювати, та так і простояла нерухомої 128 днів до Великодня! Бог зневаженим не буває", — каже протоієрей Георгій.

Нагадаємо, сьогодні в Україні - Святий вечір напередодні Різдва.

Раніше Українські Новини писали про історії та значення головного символу Різдва - Дідуха і лайфхак: як швидко зробити головний символ Різдва - Дідух.


Архів
Новини

ok