Новини 2024-05-15T12:25:56+03:00
Українські Новини
Німецька прокуратура заявляє про відсутність обвинувачень проти Фірташа

Німецька прокуратура заявляє про відсутність обвинувачень проти Фірташа

Дмитрий Фирташ
ДОПОМОГТИ УКРАЇНСЬКИМ НОВИНАМ
  • Скопійовано

Про це сказано в заяві адвоката Фірташа Дітера Баумдофера, передають Українські Новини.

Німецька прокуратура Шверіна (столиця землі Мекленбург - Передня Померанія) заявляє про відсутність обвинувачень проти голови ради директорів Group DF Дмитра Фірташа.

Про це сказано в заяві адвоката Фірташа Дітера Баумдофера, передають Українські Новини.

«Офіс німецької прокуратури Шверіна офіційно підтвердив у листі до адвокатів Фірташа, що Фірташ не є обвинувачуваною особою в рамках поточного розслідування німецького консультанта Крістіни В (Cristina W)», - сказано в заяві.

Адвокат підкреслює, що в згаданої Крістіни В було чимало клієнтів в Австрії. «Ми знаємо, що в Крістіни В було чимало інших клієнтів в Австрії, включаючи OMV (Австрійська нафтова компанія) і Vienna Insurance Group. Таким чином, твердження, що це розслідування пов'язане зі «справою Фірташа» або що Фірташ чи його представники перебувають під підозрою в корупції в цій справі, є неправдивими, вводять в оману й заподіюють збитку моєму клієнтові», - зазначає Баумдофер.

Адвокат підкреслює, що інформація німецької прокуратури спростовує обвинувачення, зроблені послом України в Австрії Олександром Щербою, які були поширені в міжнародних ЗМІ.

«Пан Фірташ ні в чому не обвинувачувався ні німецькою, ні австрійською владою», - зазначив Баумдофер.

Адвокат підкреслив, що слідчі дії у віденському будинку Фірташа мають відношення до німецької справи, у якій він проходить як свідок, а не обвинувачуваний.

Представник Фірташа стурбований і розчарований тим, що посол Щерба вирішив привселюдно коментувати справу, на що він не був уповноважений і до якої не має жодного відношення.

Адвокат написав послові лист, у якому попросив пояснити, на якій підставі Щерба зробив свої публічні коментарі, які були спростовані німецькою прокуратурою, і чому посол порушив основний обов'язок дипломата ніколи не робити заяв на шкоду своїм громадянам.

«Спосіб ваших коментарів через Twitter свідчить, що у вас був заздалегідь продуманий намір дати інформацію проти Фірташа в цій справі, і що ви мали намір домогтися її значного поширення. Ваші коментарі були помилковими, що вводять в оману, завдали шкоди моєму клієнтові й були спростовані офісом німецької прокуратури, яка підтвердила, що Фірташ не є обвинувачуваним у цій справі», - сказано в листі адвоката послові.

Адвокат просить посла пояснити, на чому ґрунтувалися його неправдиві твердження, чому посол зробив їх відразу ж після слідчих дій у будинку Фірташа. «Чиїми інструкціями ви керувалися й під чиїм керівництвом діяли, коли зробили публічні коментарі відразу після слідчих дій у будинку мого клієнта? Чи ви діяли на власний розсуд? У такому випадку, чому ви порушили фундаментальні норми дипломатії, за якими посол ніколи не діє на шкоду своїм громадянам, інтереси яких представляє за кордоном?», - запитує адвокат.

Баумдофер відправив скаргу міністрові закордонних справ України Павлу Клімкіну на неетичне поводження дипломатичного представника України у Відні. У скарзі адвокат просить Клімкіна вжити заходів, щоб виправити шкоду й збитки, завдані неправдивим коментарем і недипломатичним поводженням посла Щерби.

Як повідомляли Українські Новини, 20 квітня посол України в Австрії Олександр Щерба на своїй сторінці в мікроблозі Twitter повідомив про обшуки в будинку Фірташа у Відні й припустив, що проти бізнесмена висунуто нові обвинувачення, ймовірно, правоохоронними органами Німеччини. Відразу після цього Баумдофер спростував обвинувачення дипломата й підкреслив, що Фірташ є свідком, а не обвинувачуваним.

Підпишіться на розсилку найважливіших та найцікавіших новин
Виходить в кінці дня, читання займає 5-7 хвилин
Більше новин про: Дмитрий Фирташ
  • Скопійовано


Новини

ok