Новини 2024-05-15T12:26:54+03:00
Українські Новини
Відео дня: Чорнобиль через 30 років після аварії

Відео дня: Чорнобиль через 30 років після аварії

Экология, Чернобыльская АЭС, Чернобыль, Годовщина, Катастрофа
ДОПОМОГТИ УКРАЇНСЬКИМ НОВИНАМ
  • Скопійовано

Timelapse-відео: який вигляд має Чорнобиль зараз, через 30 років після аварії.

30 років тому, 26 квітня 1986 року, на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної станції стався вибух, який став причиною однієї з наймасштабніших техногенних катастроф у світовій історії.

Для ізоляції зруйнованого енергоблоку в 1986 році над ним було побудовано бетонний саркофаг, відомий як об'єкт "Укриття". А чотири роки тому над 4-м енергоблоком ЧАЕС почалось будівництво нового укриття (нового безпечного конфайнмента, НБК).

На проекти в Чорнобильській зоні відчуження фінансову допомогу Україні надають загалом 45 країн. Для завершення будівництва нового сховища необхідно 105 млн євро.

За даними ЄБРР, загальна вартість СВЯП-2 становить 400 млн євро.

СВЯП-2 забезпечить переробку, сушіння і різання більш як 20 тис. тепловиділяючих збірок, які буде поміщено в металеві контейнери, які зберігатимуться в бетонних модулях на території сховища. Очікується, що сховище відпрацьованого ядерного палива "сухого типу" (СВЯП-2) в Чорнобильській зоні відчуження введуть в експлуатацію в жовтні-грудні 2016 року.

21 квітня 2016 через блоку №2 Чорнобильської атомної електростанції вилучили відпрацьоване ядерне паливо.

У березні цього року уряд дозволив направляти кошти держбюджету на реалізацію програми "Збереження етнокультурної спадщини регіонів, постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи".

Як стало відомо, ця програма передбачає забезпечення збереження культурних, історичних та архівних цінностей в умовах виникнення надзвичайних ситуацій та катастроф, проведення наукових досліджень в цій сфері; створення і зберігання архівно-музейного фонду етнокультурної спадщини території Полісся, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, введення її в науковий обіг; формування науково-інформаційної бази даних про національні, культурні та історичні цінності, врятовані в зонах надзвичайних ситуацій та катастроф.

Як повідомляли Українські Новини, виставка робіт київських журналістів, які були безпосередньо в епіцентрі подій під час аварії на Чорнобильській АЕС, відкрилася 20 квітня в Національній спілці журналістів України.

Крім того, в Мистецькому Арсеналі до 30-річчя Чорнобиля відкриють виставку про зв'язок наслідків катастрофи з їжею.

Підпишіться на розсилку найважливіших та найцікавіших новин
Виходить в кінці дня, читання займає 5-7 хвилин
  • Скопійовано


Новини

ok