Наука 2024-05-15T12:29:34+03:00
Українські Новини
Психологи з'ясували причину забування облич родичів

Психологи з'ясували причину забування облич родичів

Медицина, Болезни, Альцгеймер
ДОПОМОГТИ УКРАЇНСЬКИМ НОВИНАМ
  • Скопійовано

Психологи з університету Монреаля з'ясували, чому люди, які страждають на хворобу Альцгеймера, з часом перестають впізнавати своїх близьких.

Психологи з університету Монреаля з'ясували, чому люди, які страждають на хворобу Альцгеймера, з часом перестають впізнавати своїх чоловіків. Виявилося, що нейродегенеративний розлад зачіпає не тільки пам'ять, а й здатність сприймати обличчя. Дослідження опубліковане в Journal of Alzheimer's Disease, передає Lenta.ru .

Сприйняття людського обличчя грає основну роль в комунікаціях між людьми. Еволюція призвела до появи спеціальних нейронних схем в мозку, які обробляють візуальну інформацію і дають людині можливість розгледіти обличчя і дізнатися, кому вони належать. Мозок сприймає окремі риси і в той же час все обличчя в цілому.

Дослідження вчених показало, що хвороба Альцгеймера завдає шкоди переважно саме цілісному сприйняттю. В експериментах взяли участь здорові люди похилого віку і пацієнти, які страждають на хворобу Альцгеймера. Психологи перевірили здатність кожної з груп сприймати зображення осіб і автомобілів в нормальному і перевернутому вигляді. Результати показали, що хворі та здорові люди однаково успішно справлялися з впізнавання машин, однак обличчя викликали у пацієнтів з деменцією труднощі: вони повільніше відповідали і робили більше помилок.

Погіршення цілісного сприйняття спостерігається вже на ранніх стадіях хвороби. При цьому дослідження дозволять сім'ям підготуватися до неминучих труднощів, а також розробити нові стратегії, які могли б дозволити пацієнтам впізнавати близьких довше.

Як повідомляли Українські Новини, щоденне вживання близько 0,9 літра кави знижує ризик розвитку розсіяного склерозу.

Підпишіться на розсилку найважливіших та найцікавіших новин
Виходить в кінці дня, читання займає 5-7 хвилин
  • Скопійовано


Новини

ok