Економіка 2024-05-15T12:43:01+03:00
Українські Новини
Банкіри проти нових критеріїв Кабміну з відбору банків для виплат зарплат бюджетникам

Банкіри проти нових критеріїв Кабміну з відбору банків для виплат зарплат бюджетникам

ДОПОМОГТИ УКРАЇНСЬКИМ НОВИНАМ
  • Скопійовано

Нові вимоги уряду не відповідають принципам Цивільного кодексу.

Банкіри виступають проти нових критеріїв Кабінету Міністрів з відбору банків для виплат зарплат бюджетникам.

"Ми, як асоціація банків виступаємо проти (нових критеріїв) і будемо докладати зусиль для її (постанови уряду) перегляду", - сказав віце-президент, керівник управління з розвитку роздрібних продуктів Альфа-банку (Україна) Олексій Пузняк під час круглого столу "Стан банківського бізнесу в Україні. Картковий бізнес" у прес-центрі Українських Новин.

Водночас він висловився стосовно перспектив ринку платіжних карток.

Зі слів Пузняка, близько 2,5 млн клієнтів ліквідованого Дельта Банку й 0,7 млн клієнтів банку "Фінанси та Кредит" будуть шукати нові банки для обслуговування.

З його слів, якщо не буде зростання емісії платіжних карток, то однозначно буде зростання безготівкового обороту за картками, що може становити близько 10-15% цього року.

Директор департаменту аналізу банківського ринку Центру економічних досліджень і прогнозування "Фінансовий пульс" Діляра Мустафаєва повідомила, що найбільш складною для виконання банками буде вимога Кабміну з наявності в портфелі банків ОВДП не менш ніж 20% регулятивного капіталу.

З її слів, у разі набрання чинності вищевказаною постановою частка на ринку платіжних карток Приватбанку може скоротитися на 10%, в "Райффайзен Банку Аваль" на 2%, а частка державних банків (Укрексімбанк, Ощадбанк і Укргазбанк) може зрости на 8%.

На думку голови правління банку "Михайлівський" Ігоря Дорошенка, нові вимоги уряду не відповідають принципам Цивільного кодексу, тому що бюджетники повинні самі вибирати банк для отримання зарплати.

Як повідомляли Українські Новини, Кабмін посилив вимоги до відбору банків для виплат зарплат працівникам бюджетних установ.

Зокрема, у загальний перелік критеріїв з відбору банків були додані такі: частка активів банка має бути не менш ніж 1,0% активів банківської системи; банк володіє ОВДП не менш ніж 20% регулятивного капіталу; на час проведення конкурсу банк має працювати на ринку не менш як 3 роки; банк є учасником Фонду гарантування вкладів фізосіб (крім Ощадбанку) і не має заборгованості перед фондом; до банку й пов'язаним з ним особам не застосовувалися санкції протягом останніх 12 місяців.

Шановні передплатники, аудіозапис цієї прес-конференції ви можете замовити, звернувшись до служби прес-центру Українських Новин за тел.: 494-31-65 або на e-mail: [email protected].

Підписуйтесь на наш telegram-канал "Українські Новини"
Стисло, оперативно та зрозуміло розповідаємо про події в Україні та світі
  • Скопійовано


Новини

ok