Новини 2024-05-15T12:54:30+03:00
Українські Новини
Асоціація "Спільний простір" і представництво ЄС в Україні вважають недостатнім рівень висвітлення теми пересе

Асоціація "Спільний простір" і представництво ЄС в Україні вважають недостатнім рівень висвітлення теми переселенців в регіональних ЗМІ

Переселенцы, СМИ
ДОПОМОГТИ УКРАЇНСЬКИМ НОВИНАМ
  • Скопійовано

Експерти виявили випадки дискримінації переміщених осіб у матеріалах ЗМІ.

Асоціація "Спільний простір" і представництво Європейського союзу в Україні вважають недостатнім рівень висвітлення теми внутрішньо переселених осіб у регіональних засобах масової інформації. Про це представники асоціації повідомили в прес-центрі Українських Новин.

"Ця тема відносно нова для української журналістики, й під час моніторингу ми виявили, що бракує репортажів і статей з відповідним аналізом або дослідженням проблем внутрішньо переміщених осіб", - повідомив консультант моніторингових проектів асоціації "Спільний простір" Олександр Чекмишев.

Відповідно до результатів моніторингу регіональних ЗМІ, що був проведений з 1 по 23 жовтня, було виявлено низку проблем, пов'язаних з висвітленням теми переселенців.

Зокрема, ЗМІ в цілому використовували коректну термінологію, розповідаючи про переселенців.

Однак експерти виявили випадки дискримінації переміщених осіб у матеріалах ЗМІ.

Крім того, зі слів Чекмишева, досліджувався рівень тональності ставлення до переселенців.

У цілому по Україні аналіз показав нейтральне й позитивне ставлення до переселенців у матеріалах ЗМІ, однак був виявлено низку негативних матеріалів.

Також, на думку координатора сектору реагування на кризу Представництва ЄС в Україні Хельги Пендер, ЗМІ недостатньо приділяють увагу самим переселенцям і їхнім проблемам.

Зокрема, найбільшу частину контенту на тему переселенців у загальному масиві новин демонстрували ЗМІ Східної України (від 2,9% на телебаченні до 2,6% у газетах), а найменшу - ЗМІ північної й центральної частин України (від 1,1% на телебаченні до 0,7% у газетах).

Тематика висвітлення проблеми в цілому збігається, йдеться про соціальну адаптацію переселенців, освітні проблеми та проблеми, пов'язані з виборчим правом.

На думку координатора регіонального медіа-моніторингу Лесі Ярошенко, подібні дослідження зможуть привернути увагу ЗМІ до написання матеріалів про внутрішньо переміщених осіб і підвищать якість цих матеріалів.

Дослідження проводилися серед 207 регіональних телеканалів, газет і онлайн-меда.

Планується проведення ще 3 етапів моніторингу в лютому, червні й жовтні 2016 року.

Як повідомляли Українські Новини, Міністерство соціальної політики поставило на облік 1 634 514 вимушених переселенців із зони проведення антитерористичної операції (АТО) і анексованого Росією Криму станом на 7 грудня.

Шановні передплатники, аудіозапис цієї прес-конференції ви можете замовити, звернувшись у службу прес-центру Українських Новин за тел. 494-3165 або e-mail: [email protected].

Підпишіться на розсилку найважливіших та найцікавіших новин
Виходить в кінці дня, читання займає 5-7 хвилин
Більше новин про: Переселенцы СМИ
  • Скопійовано


Новини

ok